Afbeelding bij Hoeveel kosten ventilatiekanalen voor een rijhuis - ventilation 1743280 1920

Hoeveel kosten ventilatiekanalen voor een rijhuis

Iedereen z’n installatie is verschillend – dat hoor je wel vaker bij installateurs van ventilatie leidingen. Maar wat betaal je nu écht wanneer je de kanalen zelf zou aankopen en installeren?

Een goede plek om te starten is om bij groothandels de prijslijsten op te vragen – heel vaak zijn deze gewoon online beschikbaar. Maar wil je een mooi overzichtje van wat de prijzen van verschillende leveranciers – dan kan je altijd even bij Sax of Lambrechts gaan kijken.

Overzicht van ventilatie stukken bij Sax

Soms loont het dan nog altijd om ventilatie leidingen te bestellen in combinatie met een volledige installatie. De premies zijn nl. enkel van toepassing op nieuw geplaatste installaties & jouw installateur krijgt nog korting – zelfs op deze groothandelsprijzen als hij voldoende afneemt.

Maar waar zit nu net de kost?

Wanneer we voor onze installatie het totaal lieten uitrekenen, waar we voornamelijk werken met ovale kanalen & flexibele leidingen, is het voor de leidingen van in de woning tot aan de ventilatie unit ongeveer:
– 20% in de verdelers die de overgang doen van stijgleidingen naar flexibel leidingwerk
– 25% in de ovale kanalen en verbindingsstukken
– 20% in de ventielen en debietregelaars
– 15% in het flexibel leidingwerk
– 20% geïsoleerde leidingen, dakdoorvoeren & demper(s)

Duidelijk geen goedkope grap, die ovale kanalen, maar in een verlaagd plafond werk je toch maar beter met kanalen die ontworpen zijn om volledig luchtdicht geïnstalleerd te worden. En niet met rechthoekige instortkanalen waar achteraf een O-ring op werd gezet om toch iets of wat meer lucht binnen te houden.

 

Budget

Wil je gewoon een standaard ventiel, reken dan op zo’n 5-10 euro per aansluiting. Daar moet dan nog wel een ventielaansluiting bij van zo’n 25 – 30 euro & eventueel een (vet)filter set om de extractie leidingen proper te houden. Maar die laatste zou je al voor een paar euro moeten kunnen vinden.

Lokale debietregelaars kan je al vanaf 15 euro krijgen, maar hier geldt ook de regel: hoe exotischer de vorm, hoe hoger de prijs. Wil je eenvoudig kunnen afstellen, aanpassingen maken, … en al zeker in een plattere buis, dan ga je daar meer voor betalen. Dat loont dus bijna enkel als je in voorzetwanden of in een chape met heel beperkte hoogte werkt.

Bij de flexibele leidingen zijn de prijzen iets of wat gekoppeld aan het debiet dat je door die buis zal kunnen trekken – weeral gekoppeld met de vorm. Het is bijna alsof de leveranciers van deze buizen er in hun prijzen rekening mee houden dat je ofwel 2x een flexibel van 63 mm moet leggen of deze kan vervangen door 1 flexibel van 90 mm.
Dat gezegd zijnde, voor een ronde flexibel uit nieuwe (HD)PE moet je rekenen op zo’n 3 – 5 euro per strekkende meter. Wil je naar een plattere buis, dan betaal je al snel meer dan het dubbele, met prijzen vanaf 10 euro per lopende meter. Antibacterieel is daarbij een nice-to-have, maar vlakke binnenkant is echt iets wat je niet mag vergeten te checken.

Vanaf de leidingen kom je dan in de verdelers. En die zitten doorgaans rond de 100 – 150 euro per stuk. Best een dure grap, als je er zo 2 per verdieping moet zetten. Maar om dan toch waar voor je geld te krijgen, ga je voor inbouw best voor een plat model uit kunststof. Deze zijn vormstabieler, doorgaans stukken gemakkelijker te verwerken, iets steviger & eenvoudiger luchtdicht te krijgen & houden.

Daarna zijn de stijgleidingen aan de beurt. En hier gaat mijn budget waarschijnlijk serieus verschillen van dat van de meeste mensen… Hier moet je wel degelijk rekening houden met de kost van bochten, T-stukken, inspectie luiken, etc. Maar als jouw keuze op gegalvaniseerde leidingen gevallen is, moet je je daar allemaal niet druk over maken. Die dingen kosten minder dan 4 – 8 euro per lopende meter & doorgaans kan je met 10 meter een volledig rijhuis voorzien.

En ook voor de geïsoleerde leidingen & doorvoeren, is het een gelijkaardig verhaal.
Qua prijs zijn deze ook gigantisch afhankelijk van het merk dat je wil nemen, het type doorvoer, etc. Vuistregel is wel dat een muurdoorvoer meestal goedkoper is dan een dakdoorvoer & qua onderhoud en gemak om (waterdicht) te plaatsen ook met de vingers in de neus voorbij die dakdoorvoer loopt. Heb je dus de keuze – ga dan eerder voor die muurdoorvoer – als het het gevelzicht niet té hard verpest. (Al valt er bij de extractie ook wel wat te zeggen voor de vochtige lucht rechtstreeks naar boven te laten lopen – zodat deze zeker niet onder de goot & dakspanten terugslaat.)

Samengevat

Voor een standaard rijhuis met ventilatie type D zit je al snel aan een totaalprijs van een kanalennet van 1500 tot 2000 euro – zonder de ventilatie unit zelf.

En die kostprijs is min of meer gelijk verdeeld over de
– verdelers per verdieping voor pulsie & extractie
– stijgleidingen
– ventielen en debietregelaars
– flexibel leidingwerk
– geïsoleerde leidingen