Bij het isoleren van een dak van binnen uit, wordt een eerste laag vaak tussen de kepers gestoken. Jammer genoeg zijn die 5-6 cm zeker niet voldoende om te voldoen aan de geldende isolatie normen. En moet er dus altijd extra worden geïsoleerd van binnen of van buiten uit. Nu, de voor- en nadelen van isoleren van binnen uit of het plaatsen van een een sarkingdak, ga je hier onder niet meer vinden. Wil je hierover meer weten, kan je altijd bij dit artikel gaan kijken.

Maar als we dus vertrekken van het feit dat de PIR platen bij zo’n sarkingdak vaak niet echt super isoleren naar geluid en warmte toe, kan een extra laagje zachte isolatie zeker geen kwaad. Als zelfbouwoptie worden hiervoor vaak glaswol of rotswol rollen flexibele isolatie gekozen. Doordat ze relatief gemakkelijk te versnijden zijn, kan je ook bij een variabele keperafstand nog goed de rollen op hun plaats duwen. Maar daarbij zijn niet alle rollen gelijk gecreëerd.

Plaatsingsgemak

Zo worden traditionele spijkerflenzen of rollen met aluminium cachering zoals de Ursa Hometec 35 reeks vaak verkocht op breedtes van 35 of 60 mm. Ideaal bij het plaatsen van een nieuwbouwdak, waar de keperafstanden (hopelijk) allemaal vrij vergelijkbaar gaan zijn. Heb je echter getimmerde dakkapellen, verschillende hoekjes en kantjes in het dak, dan kan je er bijna van op aan dat dat niet zo zal zijn. En dan wordt het een zaak van bijzonder nauwkeurig te proberen snijden om wel de isolatie er af te krijgen, maar niet de bevestigingsflens volledig stuk te snijden. Neem het van mij aan – niet plezant…

Dan werkt de Isoconfort 35 rol stukken gemakkelijker. Yup, met een rolbreedte van zo’n 120 cm ga je er niet meer dan stukken van die lengte kunnen afsnijden, maar op hoogte wil je toch echt niet met langere stukken werken. De vakjes die je op deze rollen ziet staan, maken het trouwens (bijna) mogelijk om zonder meetlat te werken en toch recht te snijden.

Spoiler alert: hiervoor alleen al zou je de Isover Isoconfort 35 al moeten aanschaffen ten opzichte van spijkerflenzen.

Dampscherm

Natuurlijk, “elk voordeel heb z’n nadeel” zoals Johan Cruijff het zo mooi wist te zeggen. En dat comfortvlies dat zich aan de voorkant van de Isoconfort rol bevindt, houdt nog geen druppeltje damp (of beter condens) uit de rollen. Dat wil dus zeggen dat je er nadien nog eens over moet gaan met een bijpassend dampscherm. Zoals bijvoorbeeld die uit de Variotherm reeks.
En dat terwijl de rollen met aluminium cachering eigenlijk al een ingebouwd dampscherm (of dampremmende laag) hebben. Die moet je dus enkel nog volledig aftapen en je bent klaar. En aan zo’n 6 euro per m² loopt dat prijsverschil wel serieus op.

Nu, je krijgt ook waar je voor betaalt. Want voor een doorsnee zolder is zo’n aluminium cachering meer dan voldoende, maar wil je er nét iets meer van maken, zoals een doucheruimte of badkamer, dan loop je toch het risico dat er condensatie optreedt in de isolatielaag. Dat is vlakbij de kepers – nét het ene ding in je dak dat je zeker niet wil verzwakken.
Dat komt door het verschil in dampdiffusieweerstand. Een heel groot woord, dat eigenlijk gewoon beschrijft hoe hard damp moet vechten om doorheen die laag tot in de isolatie te komen. Deze µd-waarde (ook wel eens als SD waarde beschreven) wordt in ‘m’ uitgedrukt – en hoger is doorgaans beter. Al zitten er ook snufjes in waardoor de kepers in de zomer beter zouden drogen dan in de winter, eenvoudigere bevestiging, etc.

Om een lang verhaal kort te maken – een even goede plaatsing als met een separaat dampscherm is ga je met spijkerflenzen bijna nooit krijgen. Je gaat al helemaal niet zo proper kunnen afwerken rond doorvoeringen voor ventilatie, gaten voor spotjes, elektriciteitsleidingen.
En ook de verschillende eigenschappen die je dak niet alleen helpen isoleren, maar ook beschermen, vind je enkel bij een separaat dampscherm.

Prijs

Maar voor dat alles betaal je natuurlijk ook.
Gewoon al qua prijs van de isolatie, zit je al snel bijna dubbel zo duur voor de Isoconfort reeks ten opzichte van de Ursa Hometec isolatie. Reken daar nog een dampscherm bij dat tussen de 6 en 10 euro per m² zit en het prijsverschil loopt serieus op – tot zo’n 500-600 euro voor het dak van een doorsnee rijhuis met zadeldak.

Isoconfort 35
Plaatsingsgemak
Wanneer je niet voor een volledige nieuwbouw situatie gaat of iets of wat onregelmatigheden in het dak moet opvangen, is dit eigenlijk de enige keuze.
Voordelen
Gemakkelijk te plaatsen doordat het 1 laag glaswol is
Eenvoudig op maat te snijden
Geschikt voor alle keperafstanden
Nadelen
Iets duurder t.o.v. andere glaswol isolatie
Dampscherm moet achteraf nog geplaatst worden
8

Ursa Hometec 35
Budget, budget, budget
Soms moet je ergens besparen… Maar je doet dat best niet op de isolatie, want flensdekens zoals de Ursa Hometec krijg je bijna nooit mooi afgewerkt.
Voordelen
Super goedkoop voor de dikte glaswol
Geïntegreerd dampscherm zorgt voor een nog lagere kost
Bij regelmatige keperafstanden kan je ineens hele stukken doen
Nadelen
Gestoord moeilijk om mooi op maat te zetten
Bij flensdekens werk je altijd maar met 1 keperafstand
6.5