Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - Metal Stud plafond
Metal Stud plafond - Gyproc NL

Hoe bouw je een plafond met Metal studs

Wat zijn Metal Stud plafondprofielen?

Metal Stud plafondprofielen zijn de MSV en MSH metalen profielen die gebruikt worden om een klein vals plafond of een grotere schuine wand af te werken. Een Metal Stud plafond bestaat altijd uit 2 verschillende profielen die mooi in elkaar passen:
– MSH randprofielen met rechte zijkanten. Deze profielen worden tegen de zijkanten / zijwanden bevestigd
– MSV montageprofielen waar de gipsplaten rechtstreeks op geschroefd worden. De gekromde zijkanten zorgen voor extra stijfheid en laten je ook toe om ze eenvoudiger in de MSH profielen te schuiven.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 9
MSH & MSV profielen

De gipsplaten worden bijna altijd dwars op de MSV montageprofielen geplaatst en de hart-op-hart afstand varieert tussen 30 en 50 cm. De overspanningen zijn eerder beperkt & dus minder geschikt voor leefruimtes of grotere slaapkamers. Afhankelijk van de grootte van de profielen kan dit wel iets langer worden, maar je blijft best altijd bij de MSV50 profielen. (Die zijn bijna overal in stock, dus als je er nog wat extra nodig hebt, kan je er onmiddelijk bij halen.)

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image
Bron – Gyproc.be

Voor grotere overspanningen is er de mogelijkheid om met multiplex stroken een soort verlenging te maken, maar dit gebruik je best enkel als je nog een klein hoekje extra moet doen. Naast het feit dat dit niet eenvoudig te installeren is, verzwakt het in de meeste gevallen het plafond, doordat de Metal Studs geklemd / afgehangen worden aan de zijkanten.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 7

Praktischer is om de profielen ofwel te kokeren ofwel rug aan rug te bevestigen. Zo kan je de profielen nog tot 1,2x verder verbinden. Hou daarbij wel de lengte beperkt tot 5m, want verder is dat systeem ook niet geborgd.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 3
Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 2
Bron – Gyproc NL Plafondsystemen

Hoe installeer je een vlak Metal Stud plafond?

Rondom de kamer breng je met een waterpas of laser een niveaulijn aan. Op die niveaulijn monteer je de MSH randprofielen.
– Op een volle muur kan je dat met gewone schroeven of slagpluggen doen. Die slagpluggen kan je er gewoon in kloppen, maar in een MSH50 profiel lukt dat niet altijd even eenvoudig. Als je dus twijfelt, neem je best gewone schroeven en pluggen. Als je ook contactgeluid wil verminderen, breng je best nog een laag randisolatie achter de MSH profielen aan.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 8
Bron – Gyproc NL

– Als je ook Gyproc wanden gaat plaatsen, werk je best het Metal Stud plafond daarna pas af. Het is een stuk eenvoudiger om de MSH randprofielen aan de profielen in de wand te bevestigen dan andersom. Daarbij moet je natuurlijk wel in de staanders zien te boren met een gefosfateerde gipsplatenschroef.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 1
Bron – Gyproc NL

De MSV profielen plaats je in de MSH randprofielen en die schroef je op de juiste plaats vast. Hart op hart mag dat, afhankelijk van de overspanning, op maximaal 30-50 cm van elkaar zijn. De zelftappende teks schroeven zijn wel niet zo super praktisch. Het is een stuk eenvoudiger om die grote profielen aan elkaar te bevestigen met een fixeertang. Dan heb je ook dat kleine bultje aan de onderzijde niet.
Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - 1362bb1e e57f 40df a739 c338ca794f39

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - metal framing screws
Bultje bovenop de profielen – hier breekt soms een plaat op
Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - Topex fixeertang 350 mm

Topex Fixeertang 350 mm

Met een fixeertang ben je flexibeler in het afwerken van MSV & MSH profielen, zonder dat je met teksschroeven hoeft te werken die vaak uitschieten. Vooral als je boven je hoofd moet werken (bij een Metal Stud plafond) is zo’n tang echt wel een must.

De gipsplaten monteer kan je zowel dwars op de Metal Stud structuur monteren als in de lengte. De dwarse montage is een stukje steviger & heeft dus de voorkeur.

Voor de platen kan je 9mm of 12,5 mm dikte gebruiken. Qua prijs zit er een stevig verschil tussen de dunnere en dikkere platen. Ook 4x ABA platen kosten een stuk meer dan 2x ABA platen. (Dit is eigenlijk de enige reden om de platen mogelijk in de lengte van de profielen te plaatsen. Zo kan je namelijk met de 2xABA standaard platen werken.)

Hoe installeer je een schuin Metal Stud plafond?

Schuine Metal Stud plafonds werk je op dezelfde manier af. Aan de zijkanten monteer je MSH profielen met gewone schroeven voor houten gordingen of andere balken. Of met pluggen voor steenachtige wanden. Zoals bij alle Metal Stud wanden richt je de profielen altijd in dezelfde richting als de eerste die je geplaatst hebt, al is dit minder belangrijk dan bij een scheidingsmuur.

Onderaan begin je ofwel op een gording, ofwel op een houten lat van 5cm die je tegen de kepers hebt geschroefd, zodat de MSH profielen meteen in de juiste richting staan.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 6 1024x459
Bron – Gyproc NL

Als je het kan vermijden, plaats je best geen MSV profiel vlak voor een keper, maar hou je er nog een klein beetje isolatie tussen. Die keper vormt al een koudebrug doordat het de plek is die het minst goed warmte en geluid isoleert.

Over de profielen breng je met dubbelzijdige tape een dampscherm of damprem aan. Aan de zijkanten vouw je dat dampscherm een klein beetje dubbel & hou je nog zo’n 10 cm over. Dat kan je gebruiken om het dampscherm aan de zijkant aan de muur te bevestigen met de speciale luchtdichte dampscherm-kit. Alternatief kan je dat dampscherm ook mee in een gipslaag verwerken, achter een montageprofieltje. Maar dat moet dus ook volledig luchtdicht.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 4
Bron – Gyproc NL

In de nok kan je zowel voor een vlakke afwerking, als voor een gepunte afwerking. De vlakke afwerking werkt een stuk eenvoudiger & laat nog plaats voor verlichting. Om dat stukje plafond volledig waterpas af te werken knip je de onderzijde van de MSV profielen best iets verder in. Zo kan je ze met behulp van een laser waterpas nog een klein beetje naar boven en onder schuiven voordat je ze vastzet met de fixeertang of teksschroeven.

Hoe werk je een dakraam af met Metal Studs?

Voor een dakraam maak je een zogenaamde raveelstructuur met Metal Stud profielen. In de bestaande MSH profielen plaats je de verticale MSV profielen vlak naast het dakraam. Gebruik daarbij een strook Gyproc om te zien dat de afwerking mooi waterpas staat voordat je ze vast zet. De profielen zet je altijd met hun rug naar het raam toe, zodat je de platen er nadien eenvoudig op kan vijzen. De onder-en bovenzijde maak je ook uit MSV profielen voor de verticale stukken en MSH voor de horizontale liggers. De MSV profielen bevestig je rug aan rug met diegene die net naast het raam staan. Bij dakramen breder dan 60 cm breng je tussen de MSH profielen nog een kleine versteviging in MSV aan.

Afbeelding bij Hoe bouw je een plafond met Metal studs - image 5
Bron – Gyproc NL

Wat zijn de alternatieven voor een Metal Stud plafond?

Metal Stud plafonds zijn ideaal voor kleine overspanningen & schuine daken die tussen de gordingen geplaatst worden. Als de balken dus zichtbaar mogen blijven, is dit meestal ideaal voor een schuin dak. Daardoor is de maximale dikte van de isolatie wel beperkt, maar de eenvoud waarmee dakramen verwerkt kunnen worden & kleine vlakke plafonds kunnen geïnstalleerd worden, maakt dat meer dan goed.

Wil je grotere diktes isolatie aanbrengen aan de binnenzijde van het schuine dak, dan ga je beter voor een Plagyp schuin plafond. Ook voor grotere overspanningen bij vlakke valse plafonds ga je beter voor een Plagyp S of D plafond. Heb je minder hoogte ter beschikking, dan kunnen houten regels of veerregels RB66 ook een uitkomst bieden.