Afbeelding bij Wat kost een afvalcontainer (rond Antwerpen) - jackhammer 91101 1920

Wat kost een afvalcontainer (rond Antwerpen)

Na het plezantste gedeelte van het verbouwen – de afbraakwerken – stond onze living vol met dozen, zakken, Big Bags puin en afval. Om toch een paar tripjes naar het container park te mijden, wilden we dan ook graag een afvalcontainer huren.
Maar dan kwam onvermijdelijk de vraag:

” Wat is de kostprijs van zo’n afvalcontainer voor particulieren?”

Verschillende soorten bouwafval

Dat hangt af van het soort afval. Want de meeste van die bouwafval container verhuurbedrijven, genre Sita, etc. werken als afvalverwerkend bedrijf. Dat wil zeggen, nadat de container terug weggaat, worden alle verschillende afvalstromen gesorteerd & in de mate van het mogelijke hergebruikt. Hoe meer werk er in het sorteren zit – hoe duurder dat grapje wordt. En hoe meer bruikbaar materiaal er in de containers zit, hoe goedkoper dat kan blijven.

Nu, die reststromen zijn maar beperkt herbruikbaar. Het blijft tenslotte afval…
En net daarom worden de meeste containers onderverdeeld in

  • stenen en een beperkte hoeveelheid grond
  • steenachtige materialen (ook chape en tegels dus) en een beperkte hoeveelheid grond
  • gips en ytong blokken
  • plastic
  • hout
  • of alles tesamen

Misschien het minst logische is het feit dat die gips apart moet. Dat komt doordat de stenen en grond bijna altijd direct gebruikt worden om funderingen of stabilisatie(bermen) voor grotere werken te leggen. Grote hoeveelheden gips zouden die funderingen te zwak maken. Enerzijds door z’n beperkte sterkte, maar vooral doordat je zou riskeren van te veel water aan te trekken. Géén goed idee in een drainagelaag of op de grenslaag met beton of chape…

Rekenen per m³

Enerzijds hangt de prijs dus af van het type afval dat er in mag. En dat kan verschillen van bedrijf tot bedrijf, dus het loont zeker om even rond te kijken bij bedrijven in de buurt.

Maar iets duidelijker is natuurlijk de “groter kost meer” regel.
Zo mag je per m³ ongeveer de volgende bedragen rekenen voor gemengd bouwafval:

40 – 60 euro per m³ voor een 8 tot 12 m³ container voor gemengd bouw afval

30 – 40 euro per m³ voor een 12 tot 20 m³ container voor gemengd bouw afval

Afvalcontainers voor alles heb je dus vanaf 350 euro tot 600 euro voor de kleinere modellen. En van 500 tot 800 euro voor de grotere modellen. Het grootste prijsverschil zit daarbij vooral in de plaatsingskosten… Die camion moet nog altijd langskomen om de container te plaatsen, zelfs bij de goedkoopste containers.

Gesorteerde containers, bijvoorbeeld voor steenpuin met weinig zand, heb je daarentegen al voor

20 – 30 euro per m³ voor een 8 tot 12 m³ container voor steenpuin

Maar dan moet je écht al bijna zeker zijn dat er nergens zavel, gips of bezetsel mee in zal steken. (En dat was voor ons simpelweg niet werkbaar.)

Praktische tips

Vergelijk – vergelijk – vergelijk
Prijzen kunnen wel 50% hoger liggen tussen verschillende bedrijven. En jou fracties kunnen nét boven de toegelaten fracties van de ene liggen, maar onder die van een andere. (Met een groot prijsverschil als gevolg.)

Go local
Verplaatsingskosten zijn domme kosten. Daar gooi je geen kg extra mee weg. Meestal bevinden er zich zeker 5 lokale alternatieven die je geen km-kosten aanrekenen.

Sorteer die gips er uit
Ytong en gips platen zijn een dikke no-no in de afvalverwerkende wereld. Dan kom je meestal direct in de dure containers voor alle bouwafval terecht. Probeer dat dus enkel weg te gooien wanneer je echt een hele Ytong muur moet afbreken. Bij een nieuwbouw kan je alle stukjes nl. gemakkelijk mee in de muur metsen.

Wist je trouwens dat je overschot Ytong cellenbeton blokken zelfs kan laten ophalen door Ytong zelf? Xella heeft een programma waarbij ze deze blokken recycleert – en op het moment van dit schrijven zelfs komt ophalen.

Begin met een kleinere container – en vul die nét iets meer
Je mag bij alle containers maar nét tot aan de rand vullen. Maar tenzij je écht zware dingen gaat weggooien, zoals zand of grond, zit je meestal nog ruim onder het maximum gewicht.
En als je er dan over gaat, rekenen ze je gewoon een extra m³ aan.
Dat terwijl je een halfvolle container van 20 m³ wél volledig mag betalen…

Vraag vroeg genoeg een parkeerverbod aan
Een week of 2 op voorhand een parkeerverbod aanvragen is écht geen overbodige luxe. Soms duurt het namelijk nét iets langer bij de openbare diensten om te checken dat jouw container het verkeer niet gaat storen.
O ja, hou er trouwens ook zeker rekening mee dat het allemaal moet passen… De doorsnee parkeerplaats is maar zo’n 2-3 meter breed. En als je naar de grotere containers kijkt, kan het zijn dat je ook een stuk van de openbare weg of het voetpad of fietspad moet gaan innemen. (Dan kan er nog wel eens gediscussieerd worden over de vergunning.)

Hout bij het containerpark
Hout is één van de weinige dingen die je nog kan weggooien zonder te moeten betalen in de gemeentelijke containerparken. Gooi dat dus ook gewoon zelf even weg.

Puinzakken
Of het nu is om het puin eerst een tijdje te kunnen verzamelen, zodat je zeker bent dat alles mee kan tijdens de verhuur periode. Of dat je de buren niet vertrouwt – die sneaky overbuur gooit misschien zijn gebroken dakpannen erbij. Of dat je zelfs maar een heel kleine hoeveelheid, minder dan 3 m³ hebt, die je gewoon zo wil laten ophalen…
Puinzakken en dozen zijn bij het afbreken jouw beste vrienden. (Ook al is het bij momenten surreëel om in de living met een schop te staan.)